2007 - Kanker

Kanker: Nieuwe Kennis, Nieuwe Kansen !

Op vrijdag 15 juni 2007 werd in het LUMC te Leiden de FEDERA Medisch Wetenschappelijke Dag gehouden over ‘Kanker: Nieuwe Kennis, Nieuwe Kansen!’ Deze dag stond open voor publiek en professionals.

De FEDERA Medisch Wetenschappelijke Dag had als doel om zowel een breed publiek van geïnteresseerden, als werkers in de gezondheidszorg en wetenschappers te informeren over recente ontwikkelingen in en problemen bij de diagnose, behandeling en nazorg van mensen met kanker.

Door de vergrijzing krijgen steeds meer mensen kanker. Dankzij vroege diagnostiek en betere behandeling zullen meer mensen genezen, maar ook langer leven met de eventuele gevolgen van de ziekte en de behandelingen. De nieuwe mogelijkheden in de kankerzorg bieden nieuwe kansen, maar onderzoekers en de behandelaars krijgen ook te maken met nieuwe beperkingen in budgetten, regels en wetten. Tijdens de FEDERA Medisch Wetenschappelijke dag werden recente ontwikkelingen in diagnose en behandeling belicht en  kwamen ook de barrières ter sprake.

Het was voor zowel publiek als professionals een unieke gelegenheid om Nederlands’ meest prominente deskundigen in de kankerbestrijding tezamen op één dag te horen spreken.

De wetenschappelijke dag werd georganiseerd door de Federatie van Medisch Wetenschappelijke Verenigingen (FMWV) samen met de Nederlandse Vereniging voor Oncologie (NVvO). De dag duurde van 9.30 tot 17.00 uur. De kosten voor de gehele dag, inclusief lunch waren € 50,- voor professionals, € 30,- voor FMWV leden en € 20,- voor publiek. Daarbij was inbegrepen het cahier Kanker van de stichting Bio-Wetenschappen en Maatschappij met bijdragen van de sprekers en andere vooraanstaande kankeronderzoekers. 

Het programma was verdeeld over een ochtendprogramma voor het publiek in het Nederlands en een ochtendprogramma voor professionals in het Engels. De middag was gezamenlijk voor publiek en professionals.
In de ochtend werden vooral wetenschappelijke, technische en medische ontwikkelingen in de kankerbestrijding gepresenteerd. In de middag kwamen juist de professionele en maatschappelijke aspecten bij de opwindende mogelijkheden van onderzoek en zorg aan bod. 

Go to top