2008 - Obesitas

Overgewicht en obesitas vormen een steeds groter probleem, niet alleen voor de direct betrokkenen, maar ook voor de maatschappij door de steeds grotere ziektelast overal in de wereld.

Obesitas zou wel eens net als kanker niet één ziekte kunnen zijn, maar een hele waaier aan aandoeningen met elk hun eigen oorzaak en dus aanpak. Dan staan we met de obesitasbestrijding waar we enkele tientallen jaren geleden met de kankerbestrijding stonden: aan het begin. Het was de winnaar van de Federaprijs, dr. Rudy Leibel, moleculair-geneticus uit New York, die dit onder de aandacht bracht.

 Leibel, verbonden aan het New York Obesity Research Center, was medeverantwoordelijk voor de klonering van het leptinegen in 1994. Inmiddels, meldde hij, zijn er ongeveer 50 genen ontdekt die het lichaamsgewicht reguleren, en verwacht hij dat nog eens 40 tot 50 genen op ontdekking wachten.  ...meer over prijswinnaar 

De multifactoriële oorzaken van obesitas werden weerspiegeld in de vele disciplines van de sprekers die de organisatie naar de Federadag haalde. Van het kleinste molecuul tot heel de mens, van fysieke ingrepen tot de psychologische aanpak. De Federadag liet het zien, voor wetenschappers en publiek. De unieke samenkomst van deskundigen uit zoveel verschillende disciplines en landen bracht de stand van zaken rondom de vraag: Hoe pak je obesitas het beste aan?

..meer van Scientific Program
..meer van Publieksdag

 

Scientific Program en publieksdag:
download Programmafolder FMWV Obesitas 2008  (pdf, 233 KB)

Go to top