2010 Hepatitis

De prijswinnaar is prof. dr. Solko Schalm  ... meer
hepatitis nieuwe kennis nieuwe kansen
Bestrijden van hepatitis-B en -C:
vrijdag 18 juni 2010

Op de Medisch Wetenschappelijke Dag 2010 stonden hepatitis-B en -C centraal staan. Experts gingen in het wetenschappelijk deel in op de epidemiologie en nieuwe behandelingen. In het programma "Medisch en Zorg" ligt het accent op opsporing en behandeling aan de orde.

Wereldwijd zijn 500 miljoen mensen besmet met hepatitis-B of -C en sterven jaarlijks een miljoen mensen aan de gevolgen van chronische hepatitis.

Jaarlijks worden steeds meer dragers van hepatitis B of C gevonden. In Nederland zijn er naar schatting ruim 100.000 dragers met hepatitis-B of -C. Dit zijn flinke aantallen. Met de komst van nieuwe antivirale middelen zijn de behandelingsmogelijkheden van patiënten met chronische hepatitis-B of -C toegenomen, reden te meer om de dragers op te sporen. In veel delen van de wereld blijkt vaccinatie tegen hepatitis-B effectief en leidt ook tot een lagere sterfte door leverkanker. Nederland is één van de weinige landen in Europa waar vaccinatie alleen wordt toegepast in selecte doelgroepen, hetgeen een beperkte ‘awareness’ illustreert. Het wordt daarom tijd om de nieuwe aanpak van virale hepatitis niet alleen op het netvlies te branden in de medisch-wetenschappelijke wereld, maar ook bij een breed publiek van zorgverleners en beleidsmakers. Zodat de nieuwe kennis tot nieuwe kansen leidt!  Laten we deze benutten!
Programma Medisch Wetenschappelijke Dag (pdf 52,6 kb)

Cahier: Hepatitis - een virus in je lever
Cahier biowetenschappen hepatitisDe deelnemers aan de MWD kregen het cahier 'Hepatitis - een virus in je lever', een uitgave van Bio-Wetenschappen en Maatschappij met bijdragen van sprekers van de MWD. Inhoudsopgave: 1. De vele gezichten van hepatitis, 2. Besmetting langs diverse wegen. 3. Virussen als ontsnappingskunstenaars. 4. Goed meten is beter weten. 5. Het voorkómen van besmetting met hepatitis. 6. Extra aandacht voor risicogroepen.

Het cahier is te verkrijgen voor 6 euro bij: Biomaatschappij

Sponsoren: NFU Schering-Plough Roche Gilead GlaxoSmithKline

Go to top