Meer waarde uit dierproeven halen - FederaPrijs

19 juni 2017

FederaAward voor dr. Janneke Horn, neuroloog-intensivist aan het AMC

Zou nimodipine helpen bij hersenbloedingen? Nee, bleek uit een onderzoek bij mensen, terwijl dierexperimenten wel op succes wezen. Die discrepantie was voor Janneke Horn aanleiding om een systematische review uit te voeren, en wel van de dierproeven. Uit al deze dieronderzoeken samen kwam te weinig bewijs voor de werking om verantwoord studies met grote aantallen patiënten te starten. Wat dus wel al gebeurd was. Zo werd in 2001 voor het eerst aangetoond dat het weglaten van een systematische review van dierproeven tot ongefundeerde klinische trials kan leiden.

Janneke Horn heeft de moed gehad om deze systematische review in te zetten, en laten zien dat het loont. De reviews komen patiënten ten goede, zijn efficiënter voor de wetenschap, en halen meer profijt uit dierproeven. Daarom heeft de Federa, de Stichting Federatie van Medisch Wetenschappelijke Verenigingen, besloten de FederaPrijs 2017 aan Janneke Horn uit te reiken. Dit is gebeurd op vrijdag 16 juni in Den Haag, op de FederaDag.  

federa awardHorn heeft een trend gezet. Tegenwoordig worden in bijvoorbeeld CAMARADES en SYRCLE routinematig reviews van dierproeven samengesteld. Het aantal systematische reviews op het gebied van dierproeven stijgt snel. Op de FederaDag 2016 gaven de Federa en ZonMw aan, dat systematische reviews de hoogste prioriteit verdienen bij het starten van een nieuwe studie.

Key publicatie
Stroke. 2001 Oct;32(10):2433-8.Nimodipine in animal model experiments of focal cerebral ischemia: a systematic review. Horn J, de Haan RJ, Vermeulen M, Luiten PG, Limburg M. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11588338

Martien Limburg, nam de prijs in ontvangst namens Janneke Horn: download Lezing Limburg (pdf)

De Federa reikt dit jaar de 41e prestigieuze wetenschappelijke FederaPrijs uit. Vier FederaPrijswinnaars ontvingen 1 tot 25 jaar later de Nobelprijs voor geneeskunde. 

 


De nominatie voor de FederaPrijs is uitgevoerd door de programmacommissie van de FederaDag.

John Jacobs, chair (Federa; VUmc)
Martje Fentener van Vlissingen (Federa; ErasmusMC)
Agnes van der Heide (Federa/COREON; ErasmusMC)
Evert van Leeuwen (Federa; Radboudumc)
Erica van Oort (ZonMw)
Merel Ritskes-Hoitinga (Federa; Radboudumc)
Gerard Swaen (Federa; Maastricht University)
Anje te Velde (Federa; AMC)

>> Presentaties op de FederaDag 2017

Nieuws
Federadag
Dierproeven
Go to top