Impact of frailty

Pathophysiology and impact of frailty
"We hebben nog geen antwoord als een oudere de spreekkamer binnenstapt met de vraag 'dokter, ik ben zo broos, hoe blijf ik gezond'?" zegt Luigi Ferrucci, onderzoeker van het National Institute of Aging, een onderdeel van de National Institute of Health. Zijn antwoord aan de patiënt zou zijn "U leidt aan een zeldzame toestand, namelijk een goede gezondheid, daarvoor hebben we geen recepten". Ferrucci meent dat wij zo zijn gefocust op ziekte, dat we weinig weten over het normale verloop van ouder worden.

Ferrucci presenteerde op de MWD een model van het proces van ouder worden. En als een ding duidelijk werd, is het dat veroudering op heel veel punten aangrijpt. En, laat Ferrucci ook zien, de verschillen tussen ouderen zijn enorm groot. De handknijpkracht neemt bijvoorbeeld gemiddeld tussen 60 en 90 jaar met 40% af, maar bij een individu kan dit verschillen van geen afname tot 80%.

Loopsnelheid als norm
Wat is een geschikte maat om veroudering mee te kwalificeren? Is dat bloeddruk, cholesterol, gewicht? Nee, denkt Ferrucci, kijk naar de voorkeursloopsnelheid. De groep die het langzaamste tempo loopt, heeft een flink aantal minder levensjaren voor zich dan de 'hardlopers'.

Een vrijheidsvenster
Waar vroeger de belangstelling uitging naar de maximale fysieke prestaties, gaat het er nu om hoeveel een oudere nog te besteden heeft nadat de uitgaven voor de normale stofwisseling (rustmetabolisme) zijn gedaan. Bovenop het rustmetabolisme is energie nodig voor herstel van schades. Wanneer je een ontsteking hebt, ben je sneller vermoeid. Dat is een perceptie, en die heeft niets te maken met je maximale vermogen, want dat daalt niet in die paar ziektedagen. Er blijft een venster over tussen de noodzakelijke uitgaven en de maximaal mogelijke stofwisseling. Bij ouderen wordt dit vrijheidsvenster kleiner. Weliswaar daalt het rustmetabolisme iets, maar de maximale prestatie daalt sneller.

Opvallend is een groep ouderen met een versnelde veroudering die Ferrucci presenteerde. Het blijkt dat bij deze versnelde veroudering het rustmetabolisme hoger ligt dan bij normale veroudering. Bij deze mensen is het venster dus kleiner, en een van de maten voor het venster is de voorkeursloopsnelheid. Dat kan de reden zijn dat deze loopsnelheid een goede voorspeller is van het aantal levensjaren.

Mentale factoren
In het model van Ferrucci nemen mentale factoren een geringe rol in. Toch meent hij "Mentale factoren zijn heel belangrijk, alleen heb ik als arts een bias voor lichamelijke factoren, en mentale factoren zijn zo moeilijk te meten."

(Pathophysiology and impact of frailty) 

Go to top