Medisch en Zorg 2010

Hepatitis: nieuw kennis, nieuwe kansen!
Medisch en Zorg programma
presentaties in het Nederlands 

Hepatitis-B niet alleen seksueel overdraagbaar

De aanpak van de hepatitisbestrijding bij homoseksuele mannen werkt in het nadeel van de opsporing en preventie van hepatitis-B bij risicogroepen zoals mensen van Chinese, Marokkaanse en Turkse afkomst. Dat werd duidelijk op de Medisch Wetenschappelijke Dag van de Federa op 18 juni 2010.

Door de oproepen aan homoseksuele mannen om zich te laten testen en een - gratis - vaccinatie tegen hepatitis-B te halen, ontstaat het beeld dat hepatitis-B alleen samenhangt met (homo)seksuele activiteiten. Onterecht, want in diverse risicogroepen krijgen babies het virus bij de geboorte al mee. Maar in de Turkse, Chinese en Marokkaanse gemeenschap durven mensen er niet voor uit te komen dat ze met hepatitis-B besmet zijn, vanwege het stigma van een seksueel overdraagbare ziekte. Op de MWD vertelden Ytje van der Veen en Reinoud Wolter hoe ze de opsporing van hepatitis-B en -C hebben aangepakt bij de Turkse en Chinese gemeenschap in Rotterdam. Clemens Richter liet zien hoe hij bereikte dat bijna 20 procent van de Turkse gemeenschap in Arnhem werd getest. Een belangrijke knelpunt voor een goede preventie bleken de kosten van de vaccinatie.

Gratis hepatitis-B-vaccinatie voor mannen die seks hebben met mannen http://www.beaman.nl/
Van der Veen: Turkse gemeenschap in Rotterdam
Wolter: Chineze gemeenschap in Rotterdam
Richter: Turkse gemeenschap in Arnhem

MDW LUMC 2009

 

 

 

 

 

 

 

 

Jim van Steenbergen (RIVM)
Preventie van virale hepatitis

Vincent Rijckborst
Behandelingsmogelijkheden van hepatitis-B

Joep de Bruijne (AMC)
Behandelingsmogelijkheden van hepatitis-C

Ytje van der Veen (GGD Rotterdam Rijnmond)
Bevorderen hepatitis-B-screening in de Turkse gemeenschap in Rotterdam
Via vragenlijsten en groepsdiscussies onder Turkse Rotterdammers achterhaalde de GGD barrières en kansen om meer hepatitis-B-gevallen te ontdekken dan de huidige veertig per jaar. Barrières waren bijvoorbeeld de kosten, een gebrekkig inzicht in de ernst van hepatitis, en de perceptie dat een hepatitistest een SOA-test is, onmacht en weinig vertrouwen in de Nederlandse gezondheidszorg. Aan de pluskant staat dat men gezondheid belangrijk acht. Een verplichte oproep van de GGD zou een goed middel kunnen zijn om meer hepatitisgevallen op te sporen.

Reinoud Wolter, GGD Rotterdam Rijnmond
Opsporing van hepatitis-B in de Chinese gemeenschap in Rotterdam
Via festiviteiten en sleutelfiguren van de Chinese gemeenschap besloten ruim duizend mensen uit deze gemeenschap zich te laten testen op hepatitis-B. 95 Procent van hen liet dat op lokatie doen. 8,5 procent bleek drager te zijn. Successen van de campagne waren: veel media-aandacht, hoge opkomst op lokatie, nauwe samenwerking met partners. Wensen die uit deze campagne komen: goedkopere vaccinatie, dichterbij huis testen.

Clemens Richter (Rijnstate Ziekenhuis Arnhem)
Opsporing HBV en HCV in de Turkse gemeenschap Arnhem
Richter zag hepatitispatiënten pas in een laat stadium van hun ziekte op zijn spreekuur in het ziekenhuis. Uit frustratie daarover startte hij een opsporingsproject in de Turkse gemeenschap. Hieruit bleek dat er in de Turkse gemeenschap het misverstand bestaat dat hepatitis-B alleen via seks wordt overgedragen. Bestaand voorlichtingsmateriaal bleek te veel nadruk te leggen op seks en drugs, zodat nieuw materiaal werd ontwikkeld, zoals een folder met een sterke visuele impact: 12 pasfotootjes met de tekst ... omdat 1 op de 12 hepatitis heeft. De screening bij 15 à 20 procent van de risicogroep leverde 80 procent extra hepatitis-B-gevallen op. De prevalentie is zo hoog dat volgens Richter screening in deze risicogroep standaard zou moeten zijn. 

 

 

Go to top