8(3), September 2011

Wanneer u deze nieuwsbrief niet kunt lezen klik dan hier

  Nader gebruik van data: wel of geen TTP

Op de COREON-sessie over "Code for adequately secondary use of data' with special emphasis on the requirement of a Trusted Third Party (TTP)" spraken vier deskundigen over hun ervaringen: mr. Evert-Ben van Veen over de vraag: is de TTP een panacee?, dr. Peter Riegman, beheerder biobank Erasmus MC, over het werken met gecodeerde data in een biobank. Hij vroeg zich af: hebben we TTP wel nodig? Dr. Lucy Overbeek, verbonden aan PALGA, legde uit hoe het Pathologisch-Anatomisch Landelijk Geautomatiseerd Archief (PALGA) werkt, en dr. Willem de Bruin van de Mondriaan Stichting vertelde hoe de weg naar efficiënt gebruik van gegevensverzamelingen zorgvuldig wordt afgelegd met gebruik van TTP's.
De COREON-sessie werd op 11 juni gehouden op de WEON in IJmuiden.
Lees de presentaties op COREON sessie Code for adequately secondary use of data


Code Goed Gebruik in de praktijk


Op 25 mei 2011 werd in Utrecht de herziene Code Goed Gebruik officieel de opvolger van de oude code. Deze gedragscode geeft regels voor observationeel onderzoek. Aansluitend aan de algemene ledenvergadering van de NVMETC werd het eerste exemplaar door Federa-voorzitter prof. Jan Willem Coebergh overhandigd aan Marianne Donker, directeur Publieke Gezondheid van VWS.
COREON stuurde het traject waarin een meeleescommissie de circa tien versies beoordeelde. Twee koepels van patiëntenverenigingen, de NPCF en VSOP, werden betrokken bij het samenstellen van de code en juridische ondersteuning kwam van mr. Evert-Ben van Veen. Over de herziene code zei voorzitter Coebergh: "De code is er om rechten en zeggenschap van burgers, patiënten, beheerders én onderzoekers beter en vollediger te waarborgen."
Vijf deskundigen gaven vervolgens hun ervaringen met biobanken ...meer

    Leeswijzer inzien         Code Goed Gebruik bestellen   

Binnen de Nederlandse Vereniging voor Pathologie hebben Harry Hollema en Folkert van Kemenade zich reeds gebogen over de toepasbaarheid en implicaties van de Code Goed Gebruik voor weefselbeheerders en pathologielaboratoria.   ...meer

Toetsing op Maat en de VS


Bescherming van proefpersonen bevorderen, en tegelijk onredelijke eisen aan de onderzoekers verlichten? De Federa gaf een handreiking in Toetsing op Maat. In de VS verscheen op 26 juli de Advance Notice of Proposed Rulemaking (ANPRM) “Human subjects research protections: enhancing protections for research subjects and reducing burden, delay, and ambiguity for investigators,” in het Federal Register (Volume 76, Number 143, page 44512). Door de vele reacties is de termijn voor commentaar inmiddels verlengd van eind september naar 26 oktober.
In de New England Journal of Medicine is deze notitie besproken, waarbij ook de lezersreacties interessant zijn.

Reforming the Regulations Governing Research with Human Subjects
Ezekiel J. Emanuel, M.D., Ph.D., and Jerry Menikoff, M.D., J.D
New England Journal of Medicine 2011,  10.1056/nejmsb1106942 
... meer

Aankondigingen


Op 26 september gaat het Federa-bestuur brainstormen. Mocht u ideëen, wensen of insteken hebben, laat het weten!   ...leden dagelijks bestuur
Maandag 24 oktober vindt de jaarlijkse vergadering van het Algemeen Bestuur plaats.
Het uitbrengen van de lustrumuitgave is vertraagd, en daarom verschuift ook de lustrumbijeenkomst. Begin 2012 verwachten we het lustrum te gaan vieren.

 

 
Jaargang 8, nummer 3, september 2011
Voor bestuursleden en commissies van aangesloten verenigingen en bestuurs- en commissieleden van de FMWV en de COREON (COmmissie REgelgeving ONderzoek van de FMWV).

Snel naar ...
Bestellen Code Goed Gebruik
Bestellen Toetsing op Maat  (TOM)

Aanmelden voor het FederaBulletin
Het FederaBulletin verschijnt vier tot vijf keer per jaar. U kunt zich aanmelden op www.federa.org/ontvangen-bulletin

Colofon

Het FederaBulletin is een uitgave van de FEDERA, de Stichting Federatie van Medisch Wetenschappelijke Verenigingen (FMWV) in Nederland. Ook de COREON, FMWV COmmissie REgelgeving ONderzoek, bericht erin. Stukken kunnen met bronvermelding (FederaBulletin nr. 8(3) september 2011) worden overgenomen in bladen of op websites van bij de FMWV aangesloten verenigingen.

Verspreiding:
Erasmus MC
FMWV secretariaat, Ae 407
Postbus 2040
3000 CA ROTTERDAM

Janny van der Sande-de Vries
telefoon 010 - 704.43.66 of 057-236.23.55
e-mail j.devries@federa.org

Redactie: prof. dr. J.W. Coebergh, dr. J.J.L. Jacobs, drs. A.J. Edwards van Muijen, voor inleveren copy a.edwards@federa.orgAan deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend

 

Code Goed Gebruik van lichaamsmateriaal 2011

Go to top