Prijswinnaar 2007

BAANBREKEND BORSTKANKERONDERZOEK BEKROOND MET FEDERA-PRIJS 2007

Voor zijn bijzonder klinisch, translationeel en fundamenteel onderzoeksprogramma naar (erfelijke) borstkanker kreeg de Rotterdamse internist-oncoloog en endocrinoloog prof. dr. J.G.M. Klijn (1945) op vrijdag 15 juni 2007 in Leiden de FEDERA-prijs (5000 euro). 

Na de ontdekking van het erfelijk borstkankergen BRCA1 in 1990 en later BRCA 2 paste prof. Klijn deze kennis snel toe in medisch en erfelijkheidsonderzoek. Inmiddels zijn er door hem duizenden vrouwen opgespoord in een groot aantal families die worden geconfronteerd met familiair borstkanker. Borstkanker betreft  de belangrijkste doodsoorzaak bij vrouwen tussen hun 30ste en 50ste levensjaar.

Prof. Klijn, die de laatste 26 jaar werkzaam was in de Daniel den Hoed kliniek van het Erasmus MC, Rotterdam, onderzocht in regionaal, nationaal en internationaal verband het beste beleid bij tijdige opsporing (screening), preventie en behandeling van borstkanker. Tegelijkertijd is hij, als het gaat om de behandeling,  zeer actief in klinisch vergelijkend onderzoek. Dit onderzoek spitst zich met name toe op vrouwen bij wie uitgezaaide borstkanker is geconstateerd en andere met hormonen samenhangende kankers (o.a. kanker van de schildklier, prostaat, eierstok, baarmoeder, endocriene tumoren). In de afgelopen 25 jaar was hij betrokken bij meer dan 30 grote klinische projecten, tientallen subsidieaanvragen (waarvan velen bij KWF-kankerbestrijding) en honderden publicaties en voordrachten.

Hij integreerde de vroegtijdige opsporing en het wetenschappelijk onderzoek van erfelijke borstkanker  in de patiëntenzorg met de kennis uit een 8-tal vakgebieden: medische oncologie, endocrinologie, chirurgie, pathologie, basale en klinische genetica, radiodiagnostiek, medische psychologie (gezien de persoonlijke en familiegebonden afwegingen) en klinische epidemiologie. .

De FEDERA-prijs is in de afgelopen 30 jaar uitgereikt aan toonaangevende biomedische onderzoekers uit binnen- en buitenland voor hun wetenschappelijk oeuvre. Bij prof  Klijn wordt dat oeuvre gekenmerkt door zijn baanbrekende interdisciplinaire activiteiten. Daarmee stijgen zijn prestaties ver uit  boven zijn oorspronkelijke vakgebieden (oncologie en endocrinologie). Prestaties met grote wetenschappelijke, medische en maatschappelijk relevantie.

Een dezer dagen kreeg zijn werk veel aandacht onder andere via een publicatie in Nature van 27 mei over de ontdekking van 5 nieuwe borstkankergenen door een internationaal consortium. Binnenkort zal een artikel van zijn hand over het klinisch beleid bij erfelijk borstkanker in de Lancet verschijnen.   

Go to top