Prijswinnaar 2010

De FederaPrijs 2010 is op vrijdag 18 juni uitgereikt aan prof. dr. Solko Schalm, emeritus hoogleraar Erasmus Universiteit, actief als adviseur op het gebied van leverziekten.

FederaPrijs uitreiking aan prof. dr. Solko Schalm

Prof. dr. Solko Schalm - bij de aanvaarding van de FederaPrijs 2010

 

Hepatitis B onvoltooide zaken in 4 bedrijven

 

 

 

 

 

 

 

Download 'Hepatitis B: unfinished business. Hepatitis B: onvoltooide zaken. kennis naar de praktijk.
Nieuwe kennis.' Prof. dr. S. Schalm, Federa 2010, ppt, 1,2 MB

 

In een interview met Medisch Contact zegt Schalm dat de sterfte aan hepatitis-B de afgelopen tien virusje hepatitisjaar misschien wel even veel had kunnen dalen als die aan hiv. "Het idee dat kennis vanzelf zijn weg vindt, klopt niet." En dat is zijn drijfveer om na zijn emeritaat moeite te doen om kennis over hepatitis daadwerkelijk om te zetten in betere patiëntenzorg. Een voorbeeld daarvan is het systeem NHGdoc.

Medisch Contact:  De kloof tussen kennis en praktijk
De behandeling van leverziekten in Nederland kan en moet beter. Dat was de boodschap van Solko Schalm, winnaar van de Federa-prijs 2010, tijdens zijn afscheidscollege vijf jaar geleden. 'Weet u wat er met die woorden is gebeurd? Helemaal niets.'

Solko Schalm begon ooit met onderzoek naar levertransplantaties en ontwikkelde zich gaandeweg tot internationaal expert op het gebied van virale hepatitis. ...lees verder in Medisch Contact 27 mei 2010, (65(21): p. 964-7, De kloof tussen kennis en praktijk, interview met Schalm door Sophie Broersen

Alle zuigelingen verdienen vaccinatie tegen hepatitis B
Opsporen van hepatitis-B-dragers zou over twintig jaar niet meer nodig hoeven te zijn, liet Schalm weten bij de aanvaarding van de FederaPrijs, wanneer we ten minste het advies van de Gezondheidsraad uit 2009 opvolgen, en alle zuigelingen vaccineren tegen hepatitis B. Daarmee zou Nederland ook in de pas lopen met de omringende landen en met het WHO-advies uit 2006.

Waarom is er nog geen vaccinatie van zuigelingen? Schalm: "De Gezondheidsraad adviseerde om ook prepubers te vaccineren, en vanwege de reacties op de HPV-vaccinaties, wil men eerst onderzoeken hoe deze doelgroep tegenover de hepatitis-B-vaccinatie staat. En daarom stelt men ook de vaccinatie van zuigelingen uit. Dat is jammer, want er zijn veel zieken te voorkomen. Onafhankelijk van de vaccinatie van prepubers heeft het vaccineren van zuigelingen gewoon effect en moet gebeuren."

Advies Gezondheidsraad 2009: Algemene vaccinatie tegen hepatitis-B herbeoordeeld

 

Go to top