Prijswinnaar Federa 2013

FederaPrijs naar ontwikkelaar baanbrekende DNA-analyses

Jay Shendure (University of Washington, USA) heeft meerdere nieuwe methoden ontwikkeld om efficiënt DNA te analyseren. Bovendien heeft hij bijgedragen aan de toepassing ervan in medisch onderzoek. De enige aarzeling om hem de FederaPrijs 2013 toe te kennen was zijn leeftijd, 34 jaar, want deze prijs is bestemd voor wetenschappers met een lange staat van dienst. De programmacommissie was echter unaniem: Shendure verdient de FederaPrijs nu al.

De prijs is op vrijdag 18 oktober 2013 uitgereikt op de FederaDag "Next Generation DNA Sequencing: impact on clinical care and society. New insights and challenges”.  

Baanbrekend
Shendure onderscheidt zich van andere wetenschappers door de ontwikkeling van technologie zeer effectief te combineren met (medisch)-biologisch onderzoek. Zijn werk is uitermate origineel en grensverleggend en resulteerde in nieuwe inzichten in de werking van het genoom. Klinische toepassingen staan in de kinderschoenen.

DNA-sequencing
Shendure heeft bijgedragen aan het ontwikkelen van de eerste massive parallel sequencing technieken in het lab van George Church en heeft belangrijke technieken uitgevonden om grootschalig genomische fragmenten te verrijken voor systematische DNA-analyse. Deze technieken worden inmiddels wereldwijd door vele onderzoekers gebruikt.

Genetische variaties in ziekten
De technieken zijn reeds bepalend geweest voor de identificatie van pathogene genetische variaties voor vele aangeboren ziekten en kanker. Jay Shendure zelf levert daar ook bijdragen. Zo ontwikkelde hij de nu zeer populaire exoomsequencing-methode en paste die als eerste ook succesvol toe, en wel bij de identificatie van het gen voor het Miller-syndroom. Zijn meest recente bijdrage is het ontwikkelen van methodes om het gehele DNA van een foetus niet-invasief in kaart te brengen.

Sterpublicaties
Shendure heeft meer dan 100 publicaties, inclusief key reviews, op zijn naam staan. Veel van zijn werk is in de hoogste impact tijdschriften gepubliceerd, zoals Nature, Nature Genetics, Nature Biotechnology, Nature Methods, Science, ScienceTranslationalMedicine. Hij heeft een H-index van 38 en is meer dan 6.000 keer geciteerd.

Prijzen
Vorig jaar heeft Shendure de Curt Stern Award ontvangen van de American Society of Human Genetics, één van de belangrijkste prijzen in de genetica, ter erkenning van zijn wetenschappelijke bijdrage in het afgelopen decennium.

Jay Shendure heeft de FederaPrijs ontvangen op vrijdag 18 oktober 2013 in Utrecht op de FederaDag. Het thema van deze dag was “Next Generation DNA Sequencing: impact on clinical care and society. New insights and challenges”. Nederlandse en buitenlandse experts hielden daar voordrachten. ...meer  

 

Jay Shendure, Associate Professor of Genome Sciences
The Shendure Lab is part of the Department of Genome Sciences at the University of Washington (Seattle, WA). The mission of the lab is to develop and apply new technologies in genomics and molecular biology. http://www.gs.washington.edu/faculty/shendure.htm

Voorzitter programmacommissie FederaDag – Edwin Cuppen (UMCU, HU, NVHG)  http://www.hubrecht.eu/research/cuppen/leader.html

Leden van de programmacommissie

FederaPrijs 2013 Looijenga Shendure


Federavoorzitter Leendert Looijenga reikt de FederaPrijs uit aan Jay Shendure


 

Go to top