Prijswinnaars Federa 2012

Hoe word je winnaar met weefsels?

Prijswinnaars en hun onderzoeksbenaderingen

 
FEDERA-voorzitter Leendert Looijenga stelde de twee prijswinnaars voor. Ze onderzoeken in hetzelfde veld – regenerative medicine - en aan hetzelfde weefsel - bot. Allebei publiceerden ze meer dan 250 keer, ontvingen ze awards, hebben ze een hoge H-index, toch publiceerden ze samen slechts één artikel.
     
regeneratieve geneeskunde regeneraieve geneeskunde looijenga federa fmwv

Prof. dr. John A. Jansen (UMC Nijmegen) en prof. dr. Clemens A. van Blitterswijk (UT Twente, Enschede) ontvingen de FEDERA-prijs van prof. dr. Leendert Looijenga (FEDERA-voorzitter).

     
Het gesprek tussen de twee prijswinnaars was geïnspireerd door Galileo Galilei, die - om niet vervolgd te worden - zijn resultaten niet anders dan in een discussie kon brengen. Hij had namelijk technieken ontwikkeld waarmee hij een sterrenhemel zag die niet met het toenmalige wereldbeeld te verenigen was.

Zij begonnen ermee – met een vileine glimlach richting Looijenga - zich niet te herinneren ooit samen een publicatie te hebben geschreven, want daarvoor lagen hun benaderingen toch echt veel te ver uit elkaar.

 regeneratieve geneeskunde galileo
     
Van Blitterswijk -  Zijn werkwijze: vele zaken testen en hopen dat er één goede tussen zit, zonder hypothese.

Jansen -  Nee, een model en daarin uittesten welke relaties er allemaal zijn op grond van een testbare hypothese.

 
   
Van Blitterswijk tegen Jansen - ... al die pijltjes van jou, veel te ingewikkelde schema’s.

Jansen-  ... jij maakt het veel te ingewikkeld, gewoon simpel, kijk.

 
    Download: Presentatie door prijswinnaars (pdf, 7,8 MB)
De discussie van de twee prijswinnaars maakte hun benaderingen duidelijk, en de grafieken die anders de hoofdinhoud zouden zijn geweest, werden op deze manier de illustratie van hun dialoog. Zij kozen een boeiende manier om een ontwikkeling in een vakgebied te laten zien.  
     

FEDERAprijs naar grondleggers regeneratieve geneeskunde

Op 8 juni is de FEDERAprijs 2012 uitgereikt aan twee wetenschappers die al sinds de jaren tachtig hoogwaardig onderzoek verrichten in de regeneratieve geneeskunde. Ze onderzochten onder andere de ontwikkeling van biomaterialen en de rol van groeifactoren daarin. Prof. dr. John A. Jansen, UMC Nijmegen, vakgroep Biomaterialen, richtte zich vooral op de vorming van bot en de ontwikkeling van botconstructen. Prof. dr. Clemens A. van Blitterswijk, Universiteit Twente, dept. of tissue regeneration, Enschede, concentreerde zich op de grootschalige toepassing van tissue engineering. Mede door hun inspanningen zijn in het lab technieken ontwikkeld die vervolgens toepassing vonden bij patiënten. Zij kunnen met recht de grondleggers én ontwikkelaars van de regeneratieve geneeskunde in Nederland worden genoemd. Voor deze verdiensten zullen zij de FEDERAprijs 2012 ontvangen. Het is de eerste keer dat niet één maar twee personen de FEDERAprijs ontvingen.

     
Go to top